Nyheter från Umeå Universitet

Skaraborgs Allehanda: Många fördelar med vilda renar

[2018-01-22] Om ett år kan en förvaltningsplan för återetablering av skogsvildren vara klar. Det är universitetslektorn vid Umeå universitet Stig-Olof Holm som tar fram planen, som sedan ska godkännas av ansvariga myndigheter. Om vildrenen skulle få leva fritt i Sverige, vilket den gjorde tills den utrotades för över hundra år sedan, skulle det innebära flera fördelar för vårt ekosystem men även riskerna måste tas på allvar.

VK: Gammal teknik i virtuell verklighet på Humlab

[2018-01-22] Västerbottens-Kuriren uppmärksammar återinvigningen av Humlab vid Umeå universitet. Bland annat beskrivs hur gamla mekaniska trämodeller flytta in i den virtuella verkligheten.

Veckan alumn: Zandra forskar om människans historia

[2018-01-22] Tandsten från uråldriga skallar kan avslöja hur människor åt och levde förr. I labbet på tyska Max Planck Institute for the Science of Human History utvecklar Zandra Fagernäs nya metoder att undersöka forntida DNA. I tuff konkurrens fick hon en åtråvärd doktorandplats vid forskningsinstitutet i Jena.

Välbesökt återinvigning av Humlab

[2018-01-19] Humlab vid Umeå universitet startade 2001 och har efter renoveringsarbete anpassats till dagens behov och efterfrågan av infrastrukturer, mötes- och studiemiljöer. Vid en mindre men välbesökt ceremoni återinvigdes de nygamla lokalerna av rektor Hans Adolfsson och föreståndaren Stefan Gelfgren.

Vaartoe en del av Staare 2018

[2018-01-19] Vaartoe – Centrum för samisk forskning vid Umeå universitet, arrangerar under Staare 2018 - föredrag om landsmötet 1918 och boksläpp av "Ett historiskt möte. Ett seminarium om Samiska markrättigheter. Ett seminarium om Lars Thomasson – banbrytande ledare och forskare.

Kliniska forskare får WCMM-medel för postdoktoral meritering

[2018-01-19] Wallenberg centrum för molekylär medicin, WCMM, har beviljat 11 läkare tidigt i den kliniska karriären 4-åriga forskningsförordnanden (50 procent) med/eller driftstöd á 2 miljoner kronor.

Upptäckt mekanism som styr hur luktnervceller bildas

[2018-01-19] En grupp forskare vid Umeå universitet har i samarbete med italienska forskare upptäckt en ny molekylär mekanism som styr tidig bildning av den blivande luktslemhinnan och dess nervceller.

Norrlands universitetssjukhus bäst i Sverige - igen

[2018-01-18] Norrlands universitetssjukhus, NUS, i Umeå blev 2017 utsett till Sveriges bästa sjukhus i tidningen Dagens Medicins årliga rankning. NUS toppade även rankningen 2016, då som nu med Universitetssjukhuset i Linköping på andra plats. Norrlands universitetssjukhus har, som namnet antyder, en nära koppling till Umeå universitet.

Veckans alumn: Ylva guidar företag till effektivare energianvändning

[2018-01-18] Ylva Risberg läste till civilingenjör i energiteknik och fick jobb direkt efter sin examen. Som energikonsult hjälper hon nu både stora och små företag och fastighetsägare att effektivisera sin energianvändning och förbättra inomhusmiljön.

Hallå där Mats Falck!

[2018-01-18] Mats Falck, samordnare på Enheten för externa relationer vid Umeå universitet, är projektledare för nya Umevatoriet. Det befintliga Umevatoriet är ett aktivitetscentrum med planetarium som syftar till att få barn och ungdomar intresserade av framför allt teknik och naturvetenskap. Det kommer nu att slås samman med Sliperiet på Umeå universitets Konstnärliga campus och därutöver byggs en ny domteater. Det nya centret beräknas stå klart våren 2019.