Nyheter från Linköpings Universitet

Effektivare bygge med rätt vald produktionsstrategi

[2018-01-17] Behovet av nya bostäder är rekordstort och byggbranschen står inför utmaningen att bygga snabbt och med hög kvalitet utan att byggkostnaderna skenar. Med Henric Jonssons doktorsavhandling får byggföretagen stöd i att utforma sin produktionsstrategi så att den möter kraven från marknaden på bästa sätt.

Jättekliv inom den organiska elektroniken

[2018-01-18] Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har tagit fram världens första elektrokemiska logiska krets som är komplementär och som fungerar stabilt i vatten under lång tid. Genombrottet är av stor betydelse för utvecklingen av bioelektroniken.

”Har aldrig varit professor vid Linköpings universitet”

[2018-01-17] Den tidigare LiU-anställde forskaren som nu utreds rörande vetenskaplig oredlighet och andra oegentligheter presenterar sig fortfarande som professor med koppling till Linköpings universitet. Men det stämmer inte.

Framtidens skadeplats - hur möts utmaningarna?

[2018-01-18] Centrum för forskning inom respons- och räddningssystem (CARER) anordnar tillsammans med Katastrofmedicinskt centrum (KMC) seminariedagen Framtidens skadeplats för att diskutera hur utmaningarna på framtidens skadeplats ska mötas.

Oredlighet – eller ej?

[2018-01-17] Har en doktorand vid Tema Genus gjort sig skyldig till vetenskaplig oredlighet eller inte? En expertgrupp vid Centrala etikprövningsnämnden ska nu yttra sig i frågan.

Världens svåraste tipspromenad

[2018-01-17] Med Världens svåraste tipspromenad vill Linköpings universitet rekrytera nya studenter. I tipspromenaden lyfter man fram kärnan i universitetets verksamhet, som är just kunskap.

Hållbart lärande fick tummen upp i Kina

[2018-01-18] Emilia Fägerstam, universitetslektor i pedagogik vid LiU, och Anette Nyberg, lärare vid Ekkälleskolan och Didaktikcenter fick ett spännande uppdrag: håll en kurs i lärande för hållbar utveckling, som fortbildning för lärare i Guangzhou, Kina.

Det ska vara roligt att minska matsvinnet

[2018-01-17] På utställningen Designing out food waste, designa bort matsvinnet, visade studenterna på LiU:s internationella masterutbildning i design femton idéer som kan minska matsvinnet. Det ställde ut sina arbeten på Elsas hus i Linköping.

Nytt varningssystem upptäckt i kroppens immunförsvar

[2018-01-11] Forskare vid LiU har hittat ett tidigare okänt varningssystem i kroppens immunförsvar, där mitokondrier i de vita blodkropparna utsöndrar ett nät av DNA-fibrer som signalerar fara. Fynden har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS. I förlängningen kan upptäckten öka kunskapen kring autoinflammatoriska sjukdomar och cancer.

Mänsklig energi driver elektriska sensorer

[2018-01-11] En energikälla som hittills inte använts är den mekaniska energin i mänskliga rörelser. Eiman Satti har inom ramen för sin doktorsavhandling tagit fram en fotstegssensor som omvandlar den mekaniska energin i steget till el.