Nyheter från Karlstads Universitet

MeToo#Värmland – vad händer nu?

[2018-01-18] Under hösten 2017 har samhället upplevt något som kan liknas vid en revolution. Kvinnor från många delar av samhället har vittnat om sexuella övergrepp och trakasserier. Onsdag den 31 januari är Centrum för genusforskning värd för ett offentligt samtal om vad som händer nu och vad Metoo innebär för våra arbetsplatser.

Anställda i öppna kontorslandskap mår sämre och är mer missnöjda med sina arbeten

[2018-01-18] De blir allt vanligare att anställda får dela arbetsplats med sina kollegor i stora, öppna kontorslandskap. På så sätt vill företag och organisationer spara pengar men också underlätta interaktionen mellan de anställda. En ny studie från CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, visar dock på det motsatta förhållandet. Ju fler som delar arbetsplats desto mindre nöjda är de anställda och desto svårare anser de det vara att ha en bra dialog med sina kollegor.

Sebastian Mohr ny föreståndare för CGF

[2018-01-17] Han har studerat europeisk etnologi, sociologi och kulturvetenskap vid Humboldtuniversitetet i Berlin, skrev sin avhandling vid Köpenhamns universitet och har undervisat i pedagogisk sociologi vid Aarhus universitet. Sedan årsskiftet är Sebastian Mohr ny föreståndare för CGF - Centrum för genusforskning.

Kan hjärngympa förbättra minnet och öka mängden dopamin hos Parkinsonpatienter?

[2018-01-16] Parkinsons sjukdom drabbar årligen drygt 2000 personer i Sverige. De flesta är över 55 år. Vanliga symptom är långsamma rörelser, stelhet och skakningar men även kognitiva förmågor drabbas. De motoriska symptomen kan idag behandlas framgångsrikt med hjälp av läkemedel, men behandling mot kognitiva svårigheter saknas fortfarande. Det vill forskare vid Karlstads universitet och Umeå universitet ändra på i ett nytt forskningsprojekt.

Test en

[2018-01-12] Ingress en

Barn som själva tar sig till skolan är mer nöjda och presterar bättre

[2018-01-12] Skolresan handlar inte bara om att ta sig från hemmet till skolan. En ny doktorsavhandling från Karlstads universitet visar hur valet av transportsätt och aktiviteter under resan påverkar barns välmående och prestation i skolan.

4,6 miljoner till forskning om tjänstefiering

[2018-01-11] Forskare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, har beviljats 4,6 miljoner kronor från KK-stiftelsen för forskning om tjänstefiering hos tillverkande företag. I projektet ska forskarna utveckla en referensmodell för att skapa en bättre förståelse för hur tjänstefiering går till i praktiken.

Ny professor i samhällsvetenskapernas didaktik

[2018-01-11] Under hösten har Gabriel Bladh anställts vid Karlstads universitet som professor i samhällsvetenskapernas didaktik. Professuren är den andra i sitt slag i Sverige.

Paracetamol under graviditeten kan leda till försämrad språkutveckling hos barn/Acetaminophen Use During Pregnancy Associated With Elevated Rate of Language Delay in Girls

[2018-01-10] En ny studie inom SELMA-projektet visar att användning av paracetamol under graviditet är kopplad till försämrad språkutveckling hos förskolebarn.

Att twittra som man pratar

[2018-01-09] Hur skiljer sig talspråk och skriftspråk åt i de sociala mediernas tidsålder? En del säger att de twittrar som de pratar – men vad betyder det? Det utreds i en aktuell avhandling om språkbruk och språknormer på Twitter från Karlstads universitet.

Händer på Karlstads Universitet

Länk till Kalendarium