Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter från Umeå Universitet

Umeåprofessor får nordiskt pris för forskning inom allmänmedicin

[2017-06-22] Katarina Hamberg, professor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, får årets Magda och Svend Age Frederichs nordiska pris för hennes insatser inom allmänmedicinsk forskning och ämnesutveckling.

Jubileumssymposium uppmärksammade världsledande infektionsforskning

[2017-06-22] Den 19 juni besökte några av världens ledande forskare på infektionsområdet Umeå universitet för ett jubileumssymposium i samband med att Knut och Alice Wallenbergs stiftelse firade 100 år. Under ett fullmatat symposium diskuterades bland annat förändrade spridningsmönster av infektioner och antibiotikaresistens.

Sportfiskarna: Varmare klimat gynnar gäddan

[2017-06-22] Forskning visar att klimatförändringen med varmare vattentemperaturer kommer att förändra våra vatten på flera olika sätt, bland annat kommer gäddan att sprida sig till tusentals vatten. där det finns öring i sjöarna kommer gäddan sannolikt att ersätta öringen. Göran Englund, forskare vid Umeå universitet, har tittat på modeller för hur gäddan kan komma att sprida sig vid ett varmare klimat. Läs mer i Sportfiskarna

”Hackfest” samlar experter för att utveckla dataprogram som förutspår epidemier

[2017-06-22] I Umeå 20-22 juni samlades hälsoforskare från bland annat Världshälsoorganisationen WHO och Umeå universitet med mjukvaruutvecklare från Microsoft för att utveckla ett dataprogram för prognos- och tidigt varningssystem för epidemier av myggburna virussjukdomar.

21 av 27 prövande klarade praktisk del av kunskapsprov för läkare

[2017-06-21] Resultaten har presenteras för det tredje praktiska delprovet i Umeå universitets kunskapsprov för läkare med utbildning utanför EU- och EES-området. Delprovet genomfördes den 8-9 juni.

Digital fälthandbok för havsälskare

[2017-06-21] Vad är det för fisk som sprattlar i nätet? Vad är det gröna som svajar på botten? Och vad är det för djur som kryper ner i sanden när du trampar omkring i strandkanten? Svaren hittar du i den nya digitala fälthandboken Livet i havet.

Umeåforskning kring glutenintolerans får anslag

[2017-06-21] I måndags meddelade Svenska Celiakiförbundets forskningsfond att två projekt inom celiakiforskning vid Umeå universitet får totalt 222 000 kronor.

SR: Hanna Outakoski sommarpratar i Sisuradio

[2017-06-20] Hanna Outakoski, lektor vid Institutionen för språkstudier, Umeå universitet, är en av Sisuradios sommarpratare 2017.

Mångmiljonstöd till cellterapi i Umeå

[2017-06-20] Norrlands universitetssjukhus och Umeå universitet spelar centrala roller när Vinnova och Vetenskapsrådet satsar 100 miljoner kronor på tre nya forskningscentrum. Målet är att Sverige ska bli världsledande på att utveckla avancerade biologiska läkemedel.

Skolans breda mål syns inte i mätningar av resultat

[2017-06-20] Begrepp som resultat och kvalitet kan vara problematiska i skoldebatten. Många centrala mål i läroplanen om exempelvis kritiskt tänkande och att fostra demokratiska medborgare fångas inte upp av vanliga mätningar, eftersom de indikatorer som används inte gäller dessa breda mål. Det visas i ett forskningsprojekt vid Umeå universitet.

Sidansvarig: Markus Hansson|Sidan uppdaterades: 2016-05-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?