Nyheter från Umeå Universitet

Arbetsmarknadsdag för språkrelaterade yrken

[2017-09-21] Välkommen till Institutionen för språkstudiers arbetmarknadsdag. Fritt inträde för alla i mån av plats. Gratis fika för språkstuderande.

EKG-förändringar kan avslöja hjärtkärlsjukdom hos personer med KOL

[2017-09-21] Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) är en vanlig men underdiagnostiserad sjukdom och samsjuklighet med hjärt-kärlsjukdomar är vanligt. Underdiagnostiken bidrar till bristande kunskaper avseende förekomst och prognostisk betydelse av hjärtkärlsjukdom hos dem med KOL. Befolkningsstudier från OLIN-studierna i Norrbotten visar att ett vanligt EKG kan identifiera förändringar av prognostisk betydelse och att förändringarna ökar med svårighetsgrad av KOL. Resultaten beskrivs i en avhandling vid Umeå universitet.

Program till läkare, ingenjör och inom samhällsbyggnad byggs ut

[2017-09-21] Läkarutbildningen vid Umeå universitet får åtta nya utbildningsplatser, ingenjörsutbildningarna får motsvarande 15 nya helårsstudenter och utbildningar mot samhällsbyggnad får motsvarande nio helårsstudenter. Det är några av de förslag som presenterades i regeringens budgetproposition.

P4 Västerbotten: Ekologens framtidsvision: Svensken kommer äta mer insekter

[2017-09-21] Bent Christensen, ekolog vid Umeå universitet, ser inga nackdelar alls med att börja äta mer insekter. Svenskarna kommer att börja äta insekter som vilken husmanskost som helst. Det här siar Bent Christensen som är ekolog på Umeå universitet. – Det är mer proteiner i det per vikt, det är mer mineraler, det är mer vitaminer. Insekter är generellt mycket mer hälsosammare än alternativet då som är kött, säger han. Lyssna på ett radioinslag (6:41 min).

10 000-årigt DNA visar när fiskar koloniserade våra sjöar

[2017-09-20] DNA i sjösediment utgör ett naturligt ”arkiv” där man kan se när olika fiskarter koloniserade sjöar efter istiden. Det visar forskare vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, Umeå universitet, i en studie publicerad i tidskriften Methods in Ecology and Evolution.

VK: Feministiska visioner om liv framför jobb

[2017-09-20] Idéhistorikern Lena Eskilsson skriver i Västerbottens-Kuriren om en ny bok, "Feminism som lönearbete", där genusforskarna Maria Carbin, Johanna Overud och Elin Kvist, Umeå universitet, undersöker lönearbetets roll i svensk feminism och jämställdhetspolitik.

Infotech Umeå: Fullt hus när IT-företag möter studenter

[2017-09-20] Det är trångt. Det är knökfullt. Intresset är på topp när 28 företag under en heldag får möta IT-studenter vid Umeå universitet. Det brukar alltid vara ett stort drag kring den årliga Karriärdagen på Umeå universitet när studenter som läser IT-utbildningar får möta företag från främst IT-branschen. I år var det extra svettigt med rekordmässiga 28 företag på plats i Rotundan på Universum, mitt i campus på Umeå universitet.

Otydliga kompetenskrav och arbetstider för vikarierande ambulansförare

[2017-09-19] Det återstår brister inom svensk ambulanssjukvård i arbetet med såväl nollvisionen som arbetsmiljö. Det visar en ny forskningsrapport om förarkompetens och trafiksäkerhet vid anställning av sommarvikarierande förare inom ambulanssjukvården.

DN: ”Tekniken kan förbättra världens matproduktion”

[2017-09-19] En stjärnrestaurang i Göteborg har för första gången serverat en Crispr-måltid. I Sverige är de genförändrade grönsakerna än så länge tillåtna. Men forskare är oroliga för att EU kommer att begränsa användningen på samma sätt som för GMO. När internationella växtforskare i somras besökte Sverige ordnade Umeåprofessorn Stefan Jansson så att de fick prova hans egenodlade Crispr-kål på restaurangen Sjömagasinet i Göteborg.

Högtflygande metod för förståelse av klimatförändringar i nordliga sjöar

[2017-09-19] Målet med Umeåforskares LiDAR lasermätningar i Abiskoområdet från ett flygplan är att skapa den första europeiska, och den andra globalt sett, kartan på landskapsnivå av sjöbottnars former. Detta är en viktig saknad pusselbit för att kunna kartlägga lagring och flöde av kol i klimatmodeller.