Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter från Lunds Universitet

E-post från universitetet blockeras – nyantagna studenter kan missa viktig kursinformation

[2017-08-18]

Startskott för nytt universitetssamarbete med Chile

[2017-08-17] Den 17-18 augusti går startskottet för en satsning på svensk-chilenskt forskningssamarbete. Cirka 120 forskare, rektorer, dekaner och myndighetsrepresentanter från bägge länderna kommer till Lunds universitet för att under två dagar lyssna på föredrag och delta i workshops med fokus på ett hållbart samhälle. De specifika ämnena som kommer att tas upp är: ”migration”, ”vatten-land-energi” ”antibiotikaresistens” och ”cancer”.

Kemist får ERC Starting Grant

[2017-08-17] Peter Jönsson, docent och biträdande universitetslektor vid Kemiska institutionen, Lunds universitet, får Europeiska Forskningsrådets, ERC, Starting Grant. Anslaget på cirka 1,5 miljoner euro över fem år ska användas i hans forskning om kroppens immunförsvar.

Rovdjur bevarar befintliga djurarter

[2017-08-16] En ny studie från Lunds universitet ökar kunskapen om hur gränser och barriärer upprätthålls mellan olika arter i djurvärlden. Korsningar mellan två arter, så kallade hybrider, har enligt teoribildningen inte överlevt möten med rovdjur i lika hög grad som föräldrarna. Nu visar forskare vid biologiska institutionen att teori och verklighet stämmer överens.

Hjärntumörcellers anpassning till syrebrist

[2017-08-16] Den mest aggressiva varianten av hjärntumör – glioblastom – har en genomsnittlig överlevnad på 15 månader. Det finns därför ett akut behov av nya behandlingsstrategier för denna patientgrupp. En forskargrupp från Lunds universitet visar nu på nya faktorer som kan inverka på tumörcellernas förmåga att stå emot behandling. Studien publiceras i Cell Reports.

Lunds universitet välkomnar studenter från hela världen på Arrival Day

[2017-08-14] Tisdagen den 15 augusti arrangeras Arrival Day vid Lunds universitet. Då kommer ca 1100 utbytesstudenter och ca 1000 internationella programstudenter från hela världen till Lund för att studera under en termin eller 1–2 år framåt.

Kajans flaxande sparar energi

[2017-08-11] För första gången har forskare konstaterat att fåglar som flyger aktivt och flaxar med vingarna sparar energi. Det är biologer i Lund som nu visar att kajor minimerar energiuttaget när de lyfter och flyger genom att pennorna på vingspetsen skapar flera små luftvirvlar istället för en stor. Upptäckten kan få användning inom flygteknisk industri.

Bättre analys av njurcancer

[2017-08-10] Varje år insjuknar drygt 1000 personer av njurcancer i Sverige. De tre vanligaste varianterna är klarcellig-, papillär och kromofob njurcancer. Genom att jämföra genuttrycket i tumörceller från en patient som har njurcancer med frisk njurvävnad, försöker forskare förstå var i njuren cancern uppkommit och vad som gått fel med dessa celler. Nu har en forskargrupp på Lunds universitet upptäckt att i databasen The Cancer Genome Atlas varierar genuttrycket i referensproverna från normal vävnad beroende på var i njuren proverna har råkat bli tagna. Genom att klargöra vilka prover som motsvarar korrekt vävnad kan analyserna bli bättre. Nu publiceras studien i Cell Reports.

Kartlagd flughjärna hjälper myggbekämpare

[2017-08-08] Forskare i Lund kan nu för första gången visa hur flugor och andra insekter känner av förändringar i såväl temperatur som luftfuktighet. Resultaten ökar förståelsen för hur insekternas hjärnor fungerar; vad de reagerar på och hur de reagerar. Forskningen kan bidra till förbättrad insektsbekämpning.

Svärdfisken undersökt på Biologiska museet

[2017-08-07] Den svärdfisk som för knappt en vecka sedan flöt iland vid Falsterbokanalen i Skåne har undersökts på Biologiska museet vid Lunds universitet. Magsäcken var tom. Misstanken är att svärdfisken dött av svält.

Händer på Lunds Universitet

Kemishow i Vattenhallen
[2017-08-16]

LTH Hälsningsanförande och upprop
svl-jour@kansli.lth.se, [2017-08-09]

LUNE-dagarna åk 8-9
dragana.trivic@science.lu.se, [2016-12-13]

Framtidens ingenjör
gunilla.persson@kansli.lth.se , [2017-08-08]

Johan Swärds spikning
js@maths.lth.se, [2017-08-14]

Sidansvarig: Markus Hansson|Sidan uppdaterades: 2016-05-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://cfa.handels.gu.se/aktuellt/nyheter-fran-medlemmar/lunds-universitet/
Utskriftsdatum: 2017-08-20