Nyheter från Lunds Universitet

Två utställningar om Peder Winstrup invigs

[2017-04-28]

Journaliststudenter granskar id-kontrollerna

[2017-04-28] Id-kontrollerna vid Öresundsbron har inneburit stora förändringar för pendlarna, företagen, flyktingarna och polisen. Men på vilket sätt? Nu ska journaliststudenter vid Lunds universitet granska id-kontrollerna tillsammans med tankesmedjan Fores.

Invandrade läkare i skolbänken för att klara kunskapsprov

[2017-04-27] Tjugo utomeuropeiska läkare ska studera in läkarprogrammets elva terminer under ett halvår i Lund. Upplägget innebär självstudier med handledning från läkarstudenter och lärare på läkarprogrammet vid Lunds universitet. – Nya effektiva metoder för att ta tillvara nyanländas kompetens är viktigt för den regionala utvecklingen och därför väljer vi att finansiera, säger David Lindén, enhetschef för Näringsliv och Arbetsmarknad på Region Skåne.

Självrapporterad ångest har ökat kraftigt hos unga

[2017-04-27] Ångest ökar i befolkningen och främst hos unga kvinnor i åldern 16-23 år i Sverige. Den självrapporterade ångesten har ökat trefaldigt hos unga kvinnor mellan 1980 och 2005. Det visar en ny forskningsstudie från Centrum för primärvårdsforskning, ett samarbete mellan Lunds universitet och Region Skåne.

Kornets DNA kartlagt – revolutionerar växtförädlingen

[2017-04-27] I tio år har forskare i lika många länder samarbetat för att kartlägga den samlade DNA-sekvensen, genomet, hos sädesslaget korn. Nu är arbetet klart. Resultatet revolutionerar växtförädlingen och bidrar därmed till större skördar i svårodlade områden i världen.

Världens snabbaste filmkamera – ljuset står nästan stilla

[2017-04-27] Glöm höghastighetskameror med 100 000 bilder i sekunden. En grupp forskare i förbränningsfysik vid LTH, Lunds universitet har skapat en kamera som kan filma med en hastighet motsvarande fem biljoner bilder i sekunden, eller händelser så korta som 0,2 biljondels sekund - snabbare än vad som hittills varit möjligt.

Möt våren i Lundagård

[2017-04-26] Enligt tradition firar studenterna i Lund siste april och 1 maj i Lund med mösspåtagning och rektorsuppvaktning.

Bäst vård för pengarna - unik studie kartlägger kostnadseffektiviteten vid demensvård

[2017-04-25] En studie vid Lunds universitet ska försöka ge svar på vilka insatser inom demensvården som är mest effektiva i förhållande till kostnaderna. Studien, som görs i samarbete med fem skånska kommuner, ska också undersöka vad anhörigas insatser kostar samhället i form av produktionsbortfall.

En eftermiddag om tillit och kunskap i en digital värld

[2017-04-24] Näthat i skolan, fejknyheter och sökalgoritmers betydelse på webben är fenomen vi dagligen stöter på i media. Men vad ligger bakom? Forskare vid Lunds universitet har i det tvärvetenskapliga projektet ”Kunskap i en digital värld” undersökt hur information söks, används, kommuniceras och utvärderas på nätet. Nu bjuder de in till en eftermiddag med presentationer och samtal av det 4-åriga projektets resultat.

Viktigt att välja rätt operation vid artros i fotleden

[2017-04-24] Vid artros i fotleden är protes fortsatt ett bra val för vissa patienter. Men egenskaper och hållbarhet är ännu inte tillräckligt goda för att de ska kunna rekommenderas till alla patienter. Det är innebörden av en ny avhandling från Lunds universitet.

Händer på Lunds Universitet

Siste april