Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter från Lunds Universitet

Konferens: Vad ska vi göra om våra kuster svämmar över?

[2017-03-24] Våra sandstränder kommer att försvinna och risken för översvämningar längs kusten kommer att öka dramatiskt – om inget görs. Skåne ligger värst till men problemen kommer röra sig norrut i takt med att landhöjningen inte längre kompenserar för den allt snabbare havsnivåhöjningen, varnar forskare från LTH, Lunds universitet som den 28-29 mars samla experter i Malmö från både Sverige och utlandet för att diskutera hur Sverige bör rusta sig.

Lundaforskare får pengar i mattesatsning

[2017-03-24] Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse fortsätter sin stora satsning på svensk matematikforskning. Professor Sandra Pott och doktorand Eskil Rydhe, verksamma vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet, tillhör dem som får medel i årets omgång.

Lunds universitet firar Världsvattendagen med hundratals gymnasielever

[2017-03-22] Är vatten verkligen ett farligt gift? Kan vattenbrist orsaka beväpnade konflikter? Och vad betyder egentligen uttrycket ”shit matters”? Detta och mycket mer ska 350 gymnasieelever från Spyken i Lund diskutera när Lunds universitet i år lyfter Världsvattendagen 22 mars.

Tre snabba frågor…

[2017-03-22] …. till statsvetaren Karin Aggestam som installeras som första kvinna på den prestigefyllda Pufendorfprofessuren. Fred, konflikter och diplomati är hennes forskningsfält.

Bildanalys hjälp i jakten på behandlingar mot spridd prostatacancer

[2017-03-21] Automatiserad bildanalys av skelettmetastaser vid prostatacancer är en ny metod som kan underlätta framtagandet av läkemedel. Lovande resultat för metoden presenteras nu i en avhandling från Lunds universitet.

Elektroner styr ljusblixtar och visar vägen till mikrokosmos

[2017-03-20] Nu kan vi snart få bättre inblick i mikrokosmos och elektronernas värld. Med ett nytt, kreativt sätt att kontrollera extremt snabba laserpulser är det möjligt att följa hur elektroner börjar svänga, röra sig och hoppa runt när ljuset träffar dem. Resultaten publiceras i senaste Nature Photonics och kan bland annat leda till att dagens frielektronlasrar kan ta snabbare och därmed skarpare fotografier. Forskningen är ett samarbete mellan forskare vid LTH, Lunds Universitet och Louisiana State University i USA.

Molekylmotorer ska driva biologiska datorer

[2017-03-20] EU satsar sex miljoner euro på ett nytt forskningsprojekt som ska ta hjälp av biologin för att skapa en helt ny typ av dator – biologiska datorer – som ser ut att kunna bli betydligt kraftfullare än dagens. Projektet koordineras av Lunds universitet. Även Linnéuniversitetet och tre ytterligare universitet från Tyskland och Israel samt ett företag från England ingår i projektet.

Spindlar äter mer insekter än människor äter kött

[2017-03-16] Spindlar runt om i världen äter mellan 400 och 800 miljoner ton insekter och hoppstjärtar varje år. Det kan jämföras med de 400 miljoner ton kött och fisk som jordens befolkning äter på ett år. Spindlarna hjälper på så vis till att reglera mängden skadeinsekter i såväl skogar som andra typer av landskap.

Framtidens innovationer prisbelönad

[2017-03-15] Under onsdagskvällen delades Lunds universitets och Sparbanksstiftelsen Finns pris för framtidens innovationer ut. Tre forskar- och tre studentprojekt fick ta emot ära, applåder och totalt 225 000 kronor.

Felande länk i Alzheimers avslöjar måltavla för nya behandlingar

[2017-03-13] En upptäckt från forskare vid Lunds universitet utmanar en tidigare obestridd konsensus om beta-amyloid, proteinfragmentet som tros vara roten till Alzheimers sjukdom. I stället för att föreslå att det rensas bort, något de flesta kliniska prövningar haft som mål, föreslår forskarna nu att beta-amyloid stabiliseras. De använde synkrotronljusanläggningen MAX IV i Lund för att ta fram aldrig tidigare skådade bilder av en fas i sjukdomen som föregår bildandet av skadliga klumpar av beta-amyloid, så kallade plack. Upptäckten öppnar vägar i sökandet efter nya behandlingar till Alzheimers sjukdom.

Händer på Lunds Universitet

Skapande verkstad för barn: Kläderna i kuriosakabinettet
reception@luhm.lu.se, [2017-03-15]

Mariamusik
damk.mhm@gmail.com, [2017-03-10]

Sidansvarig: Markus Hansson|Sidan uppdaterades: 2016-05-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?