Nyheter från Lunds Universitet

Deprimerade pappor riskerar att inte få hjälp

[2017-10-17] Att nyblivna mödrar kan drabbas av depression är allmänt känt. Däremot är det värre med kunskapen om pappadepressioner. En ny studie från Lunds universitet visar att depressioner bland nyblivna fäder kan vara vanligare än man trott. Risken är stor att de aldrig upptäcks med dagens metoder och att fäderna inte får den hjälp de behöver.

Klimatförändringar i fokus när FN:s klimatpanel samlas i Malmö

[2017-10-17] I oktober samlas klimatforskare från hela världen till ett författarmöte i Malmö. Forskarna ska arbeta med en rapport som beskriver vad som krävs för att begränsa klimatförändringen till 1,5 grader och vilka konsekvenser en sådan klimatförändring får.

Hur afghaner blev andra klassens asylsökande

[2017-10-17] När man är flykting är ens nationalitet av stor betydelse. Syriska asylsökande prioriteras rutinmässigt framför afghanska i vad som har blivit en livsfarlig rangordning för afghaner som söker en fristad i väst.

Därför hittar djuren hem

[2017-10-17] För första gången kan forskare nu visa vad som sker i hjärnan hos ett bi när det flyger raka spåret hem igen efter att mitt i natten ha flugit långa, krångliga, krokiga sträckor genom tät vegetation i jakt på föda.

Välbevarad sköldpadda avslöjar fossilt solskydd

[2017-10-17] Forskare från bland annat Lunds universitet har upptäckt välbevarade färgämnen och andra biomolekyler hos en 54 miljoner år gammal havssköldpadda. Analysen på molekylnivå visar att sköldpaddans skal hade pigment som skyddade mot solens starka strålar.

Ravensbrückarkivet blir tillgängligt för alla

[2017-10-17] Den 20 oktober öppnar webbportalen som gör Ravensbrückarkivet fritt tillgängligt för allmänhet och forskare. Här finns upplevelser och lidanden från de som överlevde nazisternas koncentrationsläger dokumenterade för eftervärlden i ett världsunikt arkiv vid Universitetsbiblioteket i Lund.

Doftämnen kan stoppa barkborrens angrepp

[2017-10-16] Naturliga doftämnen som sprids i skogen och effektivt stoppar angrepp från insekter som förstör skogsvärden för mångmiljonbelopp. Det kan bli verklighet i ett forskningsprojekt vid Lunds universitet. Hittills lovar resultaten gott.

Hög risk för nya utbrott av kräftpest

[2017-10-16] Risken för ytterligare spridning av signalkräfta och nya utbrott av kräftpest i svenska flodkräftvatten är fortsatt mycket hög. Det visar en ny rapport från Lunds universitet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Värmestyrda partiklar kan bygga på egen hand

[2017-10-13] Kemiforskare vid Lunds universitet har lyckats skapa små partiklar som går att styra med hjälp av värme i en så kallad lås-och-nyckel-funktion. På sikt hoppas forskarna att partiklarnas självbyggande förmåga kan bidra till nya bioinspirerade material.

För sen ankomst när klimatet förändras

[2017-10-12] Flyttfåglar kan få problem när klimatet förändras. Dagsljuset, inte högre temperatur, styr till stor del fåglarnas biologiska klockor som talar om när det är dags att flytta. Därmed riskerar de att komma fram när den bästa tiden att hitta insekter redan har varit.