Nyheter från Linköpings Universitet

Hur mycket information klarar hjärnan av?

[2017-06-20] Hur påverkas våra hjärnor av det ökade informationsflödet, och hur ska unga förhålla sig till informationssamhället för att må bra? Det är frågeställningen i den paneldebatt som LiU deltar i under Almedalsveckan.

Storsatsning på nya material från skogen

[2017-06-16] Startskottet har gått för Treesearch, en forskningsplattform som ska göra Sverige och svensk industri världsledande på utveckling och framställning av nya material från skogsråvara. Laboratoriet för organisk elektronik vid LiU deltar i satsningen.

Ett mecka för spelutvecklare

[2017-06-22] Projektet East Sweden game ska sätta Linköping och regionen på kartan bland världens spelutvecklare. Projektledaren Tomas Ahlström berättar bland annat om vad som förväntas bli nästa stora trend inom spelbranschen.

Snabbspår för lärare förlängs

[2017-06-22] Efter en kraftfull rivstart och två framgångsrika terminer har Snabbspår för lärare precis fått veta att utbildningen förlängs i ytterligare två år. I veckan hölls en nationell konferens i Linköping.

Kort och snabb löptur stressar kroppen ordentligt

[2017-06-20] Att springa en relativt kort sträcka, men så snabbt man kan, stressar kroppen mer än man kan tro, enligt en ny studie av forskare vid LiU. Resultaten, som publiceras i tidskriften PLOS ONE, visar bland annat att nivåerna av stresshormonet kortisol är förhöjda under flera timmar efteråt.

Antibiotikaresistens – ett växande globalt hot

[2017-06-20] När bakterier är resistenta mot flera av våra vanligaste antibiotika finns några få relativt säkra kort att testa. Svenska och kinesiska forskare hjälps nu åt med att undersöka resistens mot det sista behandlingsalternativet som återstår.

De fann bakterien som gillar fett

[2017-06-16] I en biogasreaktor fungerar fett ungefär som hemma i köket, kladdar och klumpar ihop sig. Forskarna vid Biogas Research Center, med Annika Björn i spetsen, har dock hittat en vän i nöden, en bakterie som, om man bara ger den tid, bryter ner även de besvärliga fettkedjorna.

LiU-forskare citeras allt oftare

[2017-06-20] Linköpings universitets bibliometriska index ökar stadigt och placerar LiU på plats sju bland Sveriges lärosäten när det gäller vetenskapliga publikationer och hur ofta de citeras. Vetenskapsrådets beräkningar ligger som underlag för fördelning av basanslagen.

Senaste hörselforskningen presenteras på konferens i Linköping

[2017-06-16] Den 18-21 juni samlas ledande hörselforskare för att diskutera hjärnans roll i vårt hörande, så kallad kognitiv hörselvetenskap. Bland annat kommer forskare från Nederländerna att presentera hur sambandet mellan öga och lyssnande hänger ihop.

Första svenska boken om konsumentbeteende

[2017-06-12] Nu har den kommit, den första läroboken om konsumentbeteende i Sverige. Konsumenten av i dag är en aktiv aktör värd att respekteras och som börjar ställa krav på hållbarhet, långt ifrån den klassiska bilden av en lätt manipulerad konsument.

Händer på Linköpings Universitet