Nyheter från Linköpings Universitet

Höjda anslag till LiU

[2017-09-21] Förstärkta forskningsresurser och fler utbildningsplatser. Totalt föreslås Linköpings universitet få 98 miljoner kronor mer 2018 jämfört med i år i budgetpropositionen, varav ungefär hälften är kompensation för höjda priser och löner.

Exploranation gör vetenskap tillgänglig för alla

[2017-09-19] Vi står inför ett nytt vetenskapligt paradigm eftersom avancerad grundforskning nu kan göras tillgänglig för besökare. Vi kallar det Exploranation. Det sa Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering vid KAW:s stora jubileumssymposium.

Utmaning för AI att skilja friskt från sjukt

[2017-09-19] Vilken roll kan artificiell intelligens spela i framtidens sjukvård? Det var ämnet när den amerikanske radiologiprofessorn Eliot Siegel talade på Röntgenveckan 2017 i Linköping. Han sa att medicinsk bildanalys är ett av de svåraste områdena för AI.

Flytande bostäder och översvämningsbara torg – om klimatförändringar i våra städer

[2017-09-21] När klimatet omkring oss förändras påverkar det våra städer. Om ett plötsligt skyfall eller en värmebölja drar fram, måste invånarna ändå kunna hantera sin vardag. I Sverige arbetar man på flera sätt för att klimatanpassa städerna.

Bo kvar eller inte - de äldre på bostadsmarknaden

[2017-09-21] Befolkningen i Sverige blir allt äldre. Skall det i framtiden finnas lämpligt boende för alla måste städerna trygga tillgången till bra bostäder som vi kan åldras i. Marianne Abramsson har undersökt hur och varför äldre flyttar.

"Det går inte att bara förbjuda dubbdäcken"

[2017-09-21] Trafik, och framför allt dubbdäck, river upp partiklar från vägbanorna. Vi andas in dem. Vad vet vi om deras effekter på hälsan? Och vilka strategier är bäst för att komma åt problemet i städerna?

Vallastaden kan bli en smart stad

[2017-09-21] Linköpings nya stadsdel Vallastaden har potential att bli en smart stad eftersom man tänkt på resurseffektivitet och det sociala. I förlängningen skulle det även kunna ge ekonomisk hållbarhet, säger Malin Granath, informatikforskare vid LiU.

Vallastaden byggdes av idéer

[2017-09-19] LiU:s forskare ville dela med sig av sina kunskaper in i Vallstadsprojektet. Under 2012 och 2013 hölls sex workshopar som ledde till flera hundra idéer. Många av dem har förädlats och förverkligats, men fler idéer finns och bygget fortsätter.

Miljöstudenter studerar Vallastaden

[2017-09-19] Om man ska låta en grupp masterstudenter reflektera kring begreppet hållbar utvecklingen, är väl Vallastaden den perfekta platsen? Det tyckte lärare på Tema Miljöförändring och lade ett moment i den första delkursen på programmet här.

Hiv - en sjukdom laddad med åsikter och värderingar

[2017-09-20] I Sverige är hiv, rent medicinskt, en mindre dramatisk sjukdom än den var på 80- och 90-talet. "Men på det sociala planet har inte tillräckligt ändrats". Det säger Desireé Ljungcrantz, doktor på institutionen för Tema vid Linköpings universitet.