Nyheter från Karlstads Universitet

Storfirande i dagarna två

[2017-09-23] Under veckoslutet kunde Karlstads universitet stolt examinera cirka 650 studenter ut i arbetslivet. Universitetet sjöd av feststämning under helgens evenemang, flaggorna var hissade, röda mattan utrullad och stämningen var fylld av både glädje och vemod.

KBT och mindfulness kan hjälpa utmattade föräldrar till barn med kronisk sjukdom

[2017-09-22] Föräldrar till barn med kroniska sjukdomar lider ofta av stress och utmattning. De är i stort behov av insatser för den egna hälsan. Behandling med kognitiv beteendeterapi, KBT, och mindfulness har visat sig minska stressen och öka såväl psykisk som fysisk hälsa. Dessutom blir föräldrarna mer nöjda med livet, särskilt vad gäller relationen till barnet och partnern. Det visar en avhandling i psykologi från Karlstads universitet.

Bra utfall för Karlstads universitet i regeringens budgetproposition

[2017-09-21] I regeringens budgetproposition för 2018 får Karlstads universitet del av den satsning som görs på en utbyggd högre utbildning i Sverige. Anslagen höjs till utbildning, forskning och samverkan.

1100 citeringar i internationella vetenskapliga tidskrifter

[2017-09-21] Efter 2 års hårt arbete publicerades artikeln "Burden and consequences of child maltreatment in high-income countries" i tidskriften The Lancet. Det var 2009 och har nu passerat över 1100 citeringar.

Ledande journalistikforskare ny gästprofessor

[2017-09-18] Barbie Zelizer är en av världens ledande journalistikforskare och har bland annat skrivit böcker om bildjournalistik i krig och konflikter. Nu är hon ny gästprofessor i Globala mediestudier vid Karlstads universitet. Professor Zelizer kommer under läsåret att medverka i undervisning, forskning och vid höstens Anderseminarium i journalistik.

Storfirande när Universitetsfilialen i Karlstad fyllde 50!

[2017-09-11] Den 8 september 1967 invigdes Universitetsfilialen i Karlstad. Idag, 50 år senare hölls en jubileumsceremoni i universitetets aula med ett gediget program.

Årets alumner 2017 – Marie Fossum Strannegård och Jörgen Svensson

[2017-09-11] Två tidigare studenter vid Karlstads universitet hedras varje år som Årets alumner. De har använt sin utbildning på ett inspirerande sätt, har spännande karriärer och är goda förebilder för universitetets studenter. I år tilldelas Marie Fossum Strannegård och Jörgen Svensson utmärkelsen Årets alumner.

Danskt-svenskt skattenätverk diskuterade fast etableringsställe

[2017-09-08] Frågan om fast etableringsställe var i fokus för årets upplaga av Danskt-svenskt skattenätverks konferens, som för första gången hölls i Karlstad. Fast etableringsställe är en viktig fråga i det internationella samarbetet med hur inkomster från företagskoncerner ska fördelas till olika länder. Forskare från båda sidor sundet vände och vred på problematiken och jämförde lagstiftning och praxis i de båda länderna.

Kliniskt träningscenter omvårdnad invigt

[2017-09-08] Nu är det högteknologiska kliniska träningscentret (KTC) på ämnet omvårdnad invigt. Det innebär att sjuksköterskestudenterna får träna i riktiga vårdrum med avancerade vårddockor som patienter. Det kliniska träningscentret ökar kvalitén och förbereder sjuksköterskestudenter på ett verklighetstroget sätt inför den verksamhetsförlagda utbildningen och kommande yrkesliv.

Hallå där Carolina Jernbro, lektor i folkhälsovetenskap

[2017-09-06] Du har tillsammans med Staffan Janson, senior professor på Karlstads universitet, genomfört en stor nationell kartläggning av barnmisshandel, inkluderande nästan 5000 elever runt om i Sverige. Det är ett regeringsuppdrag till Stiftelsen Allmänna barnhuset där ni båda har en anställning. Ni har även tidigare genomfört flera nationella kartläggningar så att ni kan göra jämförelser över tid när det gäller vissa typer av misshandel.

Händer på Karlstads Universitet

Länk till Kalendarium