Nyheter från Högskolan Väst

Att ta emot bidrag, hur upplevs det av barn och föräldrar?

[2017-09-22] Högskolan Västs forskare Anette Bolin har undersökt hur familjer upplever att ta emot ekonomiskt stöd från en frivilligorganisation som Majblomman. Under måndagens seminarium bjöd hon på smakprov ur sin forskningsrapport. På plats fanns också representanter från Majblomman och från försörjningsenheten på Trollhättans Stad för att berätta om deras stöd och bidrag till familjer.

Högskoleövergång - stora skillnader bland Fyrbodals kommuner

[2017-09-15] Universitetskanslersämbetet, UKÄ, har analyserat övergången till högre utbildning bland 19, 21 och 24- åringar . Sammanställningen visar att de regionala skillnaderna är stora, så även mellan kommuner i närregionen (Fyrbodal). Dessa visar en spridning mellan 1,8 procent upp till 14, 8 bland 19-åringarna. Bland 24-åringarna är spridningen mellan 27, 7 procent till 45,9 procent.

[Högskolan Väst]

Samarbete vill lösa brist på elkraftsingenjörer

[2017-09-13] Tolv nyfikna gymnaiseelever är på plats på Högskolan Väst. De går andra året på teknikprogrammet på Nils Ericsonsgymnasiet i Trollhättan och är på campus för att göra laborationer inom elkraft. Allt för att de ska få nosa på ämnet elkraft och förstå hur det skulle kunna vara att jobba med.

[Högskolan Väst]

Hur kan föreskolebarn lära sig energispara?

[2017-09-08] ​Energiförbrukningen på förskolan Vitsippan kan minska med 30 procent på ett år tack vare ett nytt trådlöst styrsystem som personalen sköter. Högskolan Väst forskar kring vad den nya tekniken innebär för personalen och verksamheten. I forskningsstudien ingår bland annat studenten Johanna Karlssons examensarbete där hon undervisar för att lära barnen mer om energi.

[Högskolan Väst]

Europeiska ingenjörsstudenter skapar visioner för framtiden

[2017-09-05] Ytan där de närmare 40 ingenjörsstudenterna håller till andas kreativitet. Grupper av studenter håller till i olika delar av lokalen. En av grupperna finns framme vid scenen. Där visar en av studenterna häftiga teknikbilder som ska sätta igång tankarna på de andra. Att just tänka visionärt är ett av målen på denna två veckor långa intensivutbildning – Engineering Visions.

[Högskolan Väst]

Utbildningens kvalitet skapas inte primärt av storlek

[2017-09-04] En liberal ledarartikel publicerad i flera regionala morgontidningar påstår att framväxten av högskolor och nya universitet skulle ha lett till lägre kvalitet, och att kvaliteten skulle öka om resurserna samlades till större lärosäten. Vi som är rektorer vid sådana lärosäten, menar att det helt saknas stöd för påståendena.

[Högskolan Väst]

​Wiktoria sjöng in ett nytt läsår

[2017-09-04] Välkomstkonserten med Wiktoria utanför Högskolan Väst lockade både stora och små under fredagseftermiddagen.

Praktikträff på Högskolan Väst

[2017-09-01] För andra gången arrangerade Högskolan Väst och Arbetsförmedlingen en gemensam praktikträff. Bakgrunden är regeringsuppdraget ”praktik i staten” där myndigheter har i uppdrag att tillhandahålla praktikplatser.

[Högskolan Väst]

Tidigare studenter tar tipspromenaden in i framtiden

[2017-08-31] Den nya appen Active Quiz kombinerar rörelse och frågesport på ett sätt som gör att alla kan använda den. Syftet är att kombinera hälsa samtidigt som man lär sig något. Bolaget Trilo Interactive AB– som till 90 procent består av tidigare studenter från Högskolan Väst – har nu fått miljonstöd för att utveckla och sprida appen vidare.

[Högskolan Väst]

"Nervöst men kul" - så känns terminsstarten

[2017-08-29] Så var höstterminen igång. Till Högskolan Väst antogs denna gång cirka 1 700 studenter till de längre programmen och cirka 2 700 till kurser och kurspaket. Under måndagen och tisdagen välkomnas de till campus.